Thursday, April 12, 2012

Represiunea muncitorilor metalurgici şi acţiune de solidaritate


Luni, 2 aprilie, în jur de 350-400 de muncitori metalurgici din Huta Batory, Chrozow (Polonia) , au început o grevă wildcat. Motivul pentru aceasta a fost că întreprinderea a început să concedieze personal. În acelaşi timp au început să angajeze oameni prin agenţiile de muncă temporară. Aceştia caştigau aproximativ 1.400 (350 euro), în jur de jumătate din cât caştigă muncitorii permanenţi. Managementul companiei metalurgice a anunţat că a decis înlocuirea personalului cu muncitori de la agenţiile temporare, iar că obiectivul este de a avea 80% de muncitori de la aceste agenţii. Doar săptămâna trecută compania a concediat 50 de persoane. Muncitorii, care s-au săturat de negocierile sindicale, au intrat într-o grevă de ocupare wildcat şi au refuzat lase să părăsească din fabrică camioanele cu producţia (ţevi metalice). Compania a decis să angajeze echipe de securitate din Bydgoszcz pentru a sparge greva. Sute, chiar mii de oameni au venit să apere greviştii.


Printre aceştia s-au aflat camarazii noştrii din Silezia, de la ZSP şi FA. Când autobuzele cu securitatea au ajuns şi au văzut mulţimea agresivă, s-au întors în Bydgoszcz. Reprezentanţii Alchemia, compania care controlează metalurgia, a început să ameninţe greviştii. Pe 6 aprilie, ZSP-Varşovia a mers să confrunte Alchemia, cu sediul în Varşovia, dar s-a constatat că biroul e închis (cu toate acestea, s-a făcut o acţiune de informare). Mai târziu în acea zi (vineri dupămasa, după programul de muncă), firma a anunţat că va închide metalurgia şi că muncitorii îşi vor pierde locurile de muncă. Au anunţat că 110 muncitori , consideraţi a fi principalii “scandalagii”, vor fi concediaţi imediat, din motive disciplinare. Compania Alchemia deţine multe afaceri, inclusiv mai multe metalurgii. Este deţinută de una din cele mai bogate familii din Polonia, Roman Karkosik şi soţia sa Grazyna.(Roman Karkosik valorează 1.8 miliarde de USD). Alchemia urmăreşte, de asemenea, să facă avere din conductele de extracţie de gaze. Pagina sa de web are ca slogan “noi mirosim profitul. În timp ce se laudă despre câţi bani face, pe 20 februarie a publicat o declaraţie în care anunţă că anul trecut a avut loc o creştere a profitului de 8 ori :
Creştere a profitului de 8 ori
Alchemia a câştigat 118,5 milioane PLN în 2011
Venitul Alchemia Capital Group a crescut la 1.155 milioane PLN şi a fost de aproape 2 ori mai mare decât în 2010. Profitul net a ajuns la 118,4 milioane PLN adică peste 700% mai mult decât anul trecut (14,5 milioane PLN).
” Am obţinut cea mai mare cifră de afaceri din istoria companiei şi unul dintre cele mai bune rezultate în termeni de profit operaţional şi net. Strategia de a urmări în mod constant construirea unui grup puternic de conducte îşi arată roadele. Investitorii şi acţionarii pot avea motiv de satisfacţie” , spune Karina Wściubiak–Hankó, presidente Alchemia.

În al 4-lea trimestru, compania a câştigat 55.5 milioane PLN, cu venituri de 108,5 PLN. Aceasta este continuarea îmbunătăţirilor în performanţă observate încă de la începutul anului 2011. Cu toate acestea, ultimele 3 luni din 2011 au fost primul trimestru al încheierii operaţiunilor de preluări şi o amplă restructurare a grupului. Cheltuielile de funcţionare în 2011 au fost de 3,5 ori mai mici decât în perioada corespunzătoare din anul precedent.

“Anul 2011 a fost o perioadă de schimbări fără precedent în cadrul grupului; ceva la care am muncit ani de zile a devenit realitate – am construit un grup consolidat de oţel în Polonia. Am început centralizarea diviziei de vânzări, am redus costuri, am restructurat activele. Am realizat sincergiile aşteptate” , adaugă Wściubiak-Hankó.

Este foarte clar din toate acestea că aceste lipitori vor să facă mai mulţi bani de pe sudoarea şi lacrimile muncitorilior şi, pur şi simplu, nu putem accepta acest lucru.

Protestele continuă la metalurgie. În Varşovia, vampirii de la Alchemia se pot aştepta să ne găsească la uşile lor.

PROTEST TRIMIS COMPANIEI ALCHEMIA (ÎNAINTE DE ANUNŢAREA CONCEDIERILOR)

SPRIJIN PENTRU GREVIŞTII DE LA HUTA BATORY

Consiliul de la Huta Batory, Chrozow, a concediat doar săptămâna trecută 50 de persoane. Este cunoscut faptul că se plănuieşte concedierea a 20% din personal şi că există planuri pentru a schimba structura personalului în aşa fel încât 80% să fie angajaţi prin agenţiile de muncă temporară, pe contracte de mizerie şi cu salarii mult mai mici. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Alchemia a terminat anul cu un profit net de 118,5 milioane de PLN şi o cifră de afaceri de 1,16 miliarde de PLN.

Muncitorii cer stoparea concedierilor în masă din partea societăţii, să reangajeze pe cei concediaţi şi să respecte acordul colectiv. De asemenea, doresc să beneficieze de fondul social pentru vacanţe şi vor ca cei ce muncesc prin intermediul agenţiilor temporare pe contracte de mizerie să fie angajaţi de metalurgie.

Într-un mod tipic angajatorilor, Karina Wściubiak-Hanko, directorul Alchemia, urmăreşte să sperie protestatarii muncitori cu lichidarea locurilor de muncă şi concedieri.  “Muncitorii îşi provoacă mai multe riscuri referitoare la posibila închidere a metalurgiei. Dacă nu se doreşte un dialog din partea muncitorilor, consiliul Alchemia va fi obligat să închidă producţia şi să se transfere în altă parte.”
Compania deja a încercat să spargă voinţa protestatarilor prin forţă. Numai datorită solidarităţii populaţiei locale s-a evitat violenţa din partea patronatului.

Związek Syndykalistów Polski (ZSP) cere ca cerinţele muncitorilor să fie îndeplinite, concedierile să fie oprite imediat, ca întreprinderea să înceteze utilizarea de contracte de mizerie şi să angajeze muncitorii direct.

Să mearga consiliul să muncească pe 1.400 PLN!

Cei care citesc acest articol şi doresc să sprijine muncitorii de la Huta Batory pot trimite un e-mail celor implicaţi :
biuro@alchemiasa.pl
sekretariat@hutabatory.com.pl


Folosiţi-vă imaginaţia, dar un început bun poate fi că sprijiniţi muncitorii de la Huta Batory.
Sursa : Związek Syndykalistów Polski (ZSP)

Ieri, 10 aprilie, muncitorii au decis să nu rămână în fabrică de Paști, așadar în mod evident au fost blocați afară. O parte din producția țevilor e funcțională cu 50 de persoane spărgătoare de grevă. Ceilalți muncitori, în jur de 400, sunt închiși afară. Au format o mulțime furioasă la oficiul local al metalurgiei și probabil vor începe sa rămână la fața locului în corturi și vor bloca livrările în și afară din fabrică.

http://iasromania.wordpress.com/

No comments:

Post a Comment